15.12.2020

Ohjeet muuttuvat ja tarkentuvat ja nämä on kirjoitettu päiväyksen mukaisen ohjeistuksen ja tiedon mukaan.

Jos henkilö on altistunut koronalle (eli on ollut lähikontaktissa koronapositiivisen kanssa joko 48h ennen koronapositiivisen oireiden alkamista tai hänen oireillessa), tartuntatautilääkäri arvioi karanteenin tarpeellisuuden. Karanteeni on keskimäärin 10vrk viimeisestä altistuksesta ja perheenjäsenillä 14vrk koronapositiivisen oireiden alkamisesta.

Jos nyt on kyseessä altistuminen altistuneelle, niin tartunnan mahdollisuus on hyvin pieni enkä näkisi tarpeelliseksi muuta kuin seurata omia oireitaan ja hakeutua heti ja herkästi testiin, jos pienintäkään koronaan viittaavaa oiretta (ylähengitystieinfektion oireet, kuume, ripuli…). Koronapositiivinen alkaa tartuttaa jo 48h ennen oireiden alkua ja osa voi toki olla oireettomiakin ja silti tartuttaa.

Oireettomia ei toistaiseksi testata koronan suhteen muuten kuin infektiolääkärin ohjeistuksesta. Altistumisen jälkeen varmuuden vuoksi testaaminen ei ole järkevää, koska itämisajan ajatellaan olevan 1-14vrk.

Tärkeää on huolehtia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Pitää 2m turvavälit sekä käyttää suu-nenäsuojainta kaikissa kohtaamisissa.

Koronavilkku kannattaa olla käytössä ja jos saa koronavilkun kautta hälytyksen, kannattaa vähentää omia kontakteja ja liikkumista kodin ulkopuolella 10vrk altistuksesta.

Tässätilanteessa on tärkeää muistaa, että altistuminen ei aina johda tartuntaan. Altistunut on harvoin heti altistumisen jälkeen itse tartuttava. Mahdollisten oireiden ilmaantuessa on hakeuduttava heti koronatestiin ja elettävä karanteeninomaisissa oloissa siihen saakka, kun testitulos valmistuu.

Lotta Myllärinen

Yleislääketieteen erikoislääkäri

Sairaanhoidon apulaisylilääkäri

Oma lisäyksemme:

Altistunut voi saada myös oireettoman koronan. Ethän tule altistuneena saati oireellisena tilaisuuksiin. Epidemia-aikana järjestämme pääasiassa etäkoulutuksia ja livetilaisuuksia korkeintaan hyvin pienille ryhmille suositusten ja määräysten mukaisesti.

Power Competence Oy