Mielikuvat ovat ratkaisevia

Pauli Vuorio

12.3.2020

 • Me ihmiset teemme suuria johtopäätöksiä toisistamme. Teemme nopeita ja kokonaisvaltaisia arvioita muutamien pintaominaisuuksien perusteella – ja tämä on ihmisyyteen syvälle koodattu ominaisuus, joka ei ole juurikaan muuttunut vuosisatojen aikana.

 • Tällaisia pintaominaisuuksia ovat esimerkiksi ulkonäkö, sukupuoli, ihonväri, ruumiinrakenne, pukeutuminen ja puheäänen korkeus.

 • Alitajuisesti tehty pikajohtopäätös on usein niin hallitseva, että edes jälkikäteen henkilöstä kerrotut vastakkaiset tiedot eivät muuta johtopäätöstä.
 • Joku voi ajatella, että näin ei saisi ainakaan enää tänä päivänä olla, että pelkästään pintaominaisuuksien perusteella tapahtuu johtopäätöksiä. On asia sitten kuinka ikävä tai muuta tahansa, niin näin kuitenkin tapahtuu. Äärimmäisen selkeästi tämä näkyy vaikkapa Facebookissa.

  Normaalissa elämässä jo pelkästään äänesi voi synnyttää neutraalin, negatiivisen tai vahvasti vetoavan yhteyden. Jo pelkästään sillä perusteella voi syntyä niinkin vahva mielikuva, että kuulijalle muodostuu mielikuva siitä, millainen sinä olet ja jopa mikä on asiasisältösi. On siis mahdollista, että vastaanottavuus katoaa tai tulee jo heti alussa ja erään urheiluselostajan sanoin " se on siinä! "

  Työelämän esimerkkejä löytyy helposti esimerkiksi: myyntityössä, johtamisessa ja puhe-esiintymisissä.

  Mielikuvia syntyy jokaiselle joko tietoisesti, että tiedostamatta. Tosin kerran eräs väitti sosiaalisessa omassa kommentissa, että hänellä ei ole mitään tiedostamatonta toimintaa tai ajatuksia. Kyseessä on ehkä absurdein väite, mitä olen ikinä kuullut tai nähnyt.

  Myös omakuvamme muodostuu mielikuvista. Syyt siihen voivat olla puhtaasti oman mielikuvituksemme luomia pelkoja. Esimerkkinä vaikka esiintymisjännitys. Tietenkin usein on muitakin syitä kuten kokemuksemme tai muut tietomme. Eihän esiintymisjännitys aina tule vain oman pelkästään vain oman mielikuvituksemme synnyttämänä. Usein on kuitenkin paljon omia ja toisten luomia mielikuvia jotka ovat ratkaisevin tekijä. Sitä paitsi esiintymisjännitys on mielestäni positiivinen asia, mikäli sitä on sopivissa määrin.
  Me luomme, vahvistamme ja muutamme mielikuvia mielessämme lähes kaikesta eteemme tulevista ja ympärillä olevista asioista. Ihmisistä, yrityksistä, palveluista, tuotteista, myyjistä, kaupungeista tai vaikka urheiluseuroista. Joku voisi väittää jopa, että suurinta osaa näyttelee koko elämästämme mielikuvat!

  Mielikuvat vaikuttavat vahvasti pienissäkin päätöksissämme. Mielikuvan kuva on yhtä selvä ja todellinen kuin silmin nähty, siitä tulee meille totuuden kuva. Mielikuvien kautta aivoja voidaan aktivoida, ohjelmoida rauhoittaa tai kiihottaa.

  Mielikuvat myös usein lisäävät tai heikentävät itsevarmuuttasi.

  Muista, että ihan kaikki ei ole ihan absoluuttisesti totta, se voi olla vain mielikuva. Suurimmat esteet tai mahdollisuudet ovat hyvinkin usein oman päämme sisällä.
  Haluatko kuulla lisää puhetaidoista ja esiintymisestä? Nyt siihen on mahtava tilaisuus, koska pidän kaikille avoimen Vaikuttava puhe ja esiintyminen -koulutuksen Tampere-talossa 8.9.2020 klo 9-16.00.