Puheen voimasta ja esiintymisestä sanottua

”Vaikuttava esiintyminen vaatii uskoa itseen. Valitettavasti uskolla ei voi kuitata kaikkia muita puutteita. Hyvä esiintyminen vaatii uskon lisäksi huolellista valmistautumista: harjoittelua etukäteen, puheen tavoitteen kirkastamista, yleisön huomioon ottamista ja puheen kohdistamista oikein. Ja mikä tärkeintä: hyvän puheen tulisi herättää tunteita! Parhaimmillaan puhe on ihme. Ihme, joka vetoaa kuulijan syviin tunteisiin ja saa kuulijoissa aikaan muutoksen siemenen.
– Tarja Kivistö

”Olen päätynyt uskomaan kerran toisensa jälkeen, että se, mikä on kaikkein tärkeintä, on tuotava esille puhumalla, saatettava sanoiksi ja jaettava muiden kanssa — silläkin uhalla, että sitä vääristellään ja se käsitetään väärin.” ”I have come to believe over and over again that what is most important to me must be spoken, made verbal and shared, even at the risk of having it bruised or misunderstood.”
Runoilija, kirjailija Audre Lorde

”Pelkkiä sanoja, me sanomme yhtä mittaa ja unohdamme, että sanoilla on voimaa muokata ihmisten ajattelua, kanavoida heidän tunteitaan, ohjata heidän tahtoaan ja tekojaan”
Aldous Huxley
 
Vapaudu
Takeltelitko sanoissa tai unohditko jotain? Täysin virheetön puhe on paitsi luonnoton harvinaisuus, myös äärettömän tylsä. Keskitä huomiosi yleisöllesi – näin vapaudut turhasta itsetarkkailusta. Mokat ovat sallittuja, kunhan et ota niitä vakavasti. Ole rennosti oma itsesi ja luota itseesi. Tämä on tilaisuutesi antaa jotain arvokasta toisille. Nauti siitä! Loistava puhe on harjoittelun tulosta. Tarkoituksena ei ole opetella puhetta sanasta sanaan, vaan sisäistää sen ydinajatukset ja saada varmuutta. Tee myös lyhyet muistiinpanolaput yms. tueksesi.

Kairos – ajoitus
Puhumisen keskiössä on kairos. Kreikkalaisilla oli kaksi sanaa ajalle: tutumpikronos tarkoitti ajan juoksua. Kairos tarkoittaa sen sijaan ajoitusta. Olet tavoittanut kairoksen heti, kun puhe alkaa luistaa itsestään – kun tunnet muodostaneesi yhteyden yleisöösi. Kairoksen nykyaikaisena vastineena voisikin kenties pitää flow-kokemusta. Kaikki puhe tähtää viime kädessä siihen, että saavutat haluamasi vaikutuksen yleisössäsi, oli tarkoituksenasi sitten naurattaa, itkettää, tiedottaa tai vaikkapa liikuttaa sotajoukkoja. Ethos, pathos ja logos ovat tekijöitä, joiden avulla tämä vaikutus synnytetään. Mestaripuheessa tärkeintä on kuitenkin kairos: se, että osaat sanoa oikean sanan oikeaan aikaan.
– Lauri Järvilehto

Toiston ja ihmisten psyykkisen rakenteen avulla pitäisi olla täysin mahdollista todistaa, että neliö on itseasiassa ympyrä. Mitä ”ympyrä” ja ”neliö” nimittäin oikein ovat? Pelkkiä sanoja. Ja sanoja voidaan muokata niin paljon, että niiden sisältämät ajatukset muuttuvat tunnistamattomaksi.
Joseph Goebbels (natsien informaatio ja propagandaministeri )

”Tosiasia on, että meillä ei osata pitää puheita. Puheet ovat kuivia ja elottomia, niissä ei ole voimaa, ei väriä, asia on yhteyttä tärkeämpi. — — puhe ei ole asiasta käsin nouseva esitelmä, vaan päämäärästä käsin rakennettu vaikutusyritys.”
Juhana Torkki – Puhevalta kirjassaan ( Otava 2006 )